Lyridy 2019

Konec dubna je u nás nejkrásnější období roku. Kvetou stromy, všechno se zelená a když se udělá týden jasno jako letos, je to opravdu nádhera. Sníh je už pryč, noci jsou ještě celkem dlouhé a hlavně už docela teplé, takže je to paráda i pro amatérské astronomy. Po dlouhém jarním půstu od lednových Kvadrantid se začíná konečně dít i něco zajímavého na nebi meteorářském. Jsou tu totiž Lyridy!

Pozorování meteorů vylétavajících ze souhvězdí Lyry je tak trochu ve stínu jiných bohatších rojů. Na našem webu jsme se jim zatím ani nevěnovali. To je ale velká chyba! Stojí totiž určitě za to. Aspoň letos teda vyšly moc pěkně.

Padaly už předminulý večer, ale to jsem měl jiný pozorovací program, tak jsem jich moc nezaznamenal. Noc na dnešek ale patřila už hlavně jim. Než se pořádně setmělo a radiant roje vylezl dostatečně nad obzor, věnoval jsem se těm pár jasnějším kometám, které jsou nyní k mání. Pak jsem ale Almaru uklidil a vytáhl mnohem sofistikovanější astronomické náčiní – lehátko. Vanul příjemný teplý vánek a i když obloha není doma na zahradě ani po vypnutí nejbližších lamp úplně dechberoucí, pohled nahoru na třpytivé hvězdy byl velice potěšující. A to zejména ve chvílích, když poklidnou nebeskou idylku protnul svou stopou hezký meťásek.

Zpočátku jich moc nepadalo, ale když už něco letělo, stálo to za to. Nejprve pročísl oblohu pod Arkturem modrý bolid se stopou ve 22.41 SELČ. Další parádní kousek s jasností kolem −4 mag letěl ve 23.24 z Kasiopeji do Persea. Ten byl jasně bílý stejně jako krátký bolídek ve 23.41 pod Cefeem. Mezi tím padaly i slabší povětroně a zaznamenal jsem i pár sporadických kousků. Suveréně nejlepší superbuřt pak ale zazářil ve 23.47. Letěl ze Severní koruny přes Pastýře až do Panny, trvalo mu to několik sekund a zanechal za sebou výraznou zelenožlutou stopu. Úplně jsem na lehátku nadskočil, fakt pecka!

Škoda že po půlnoci už začal na nebi úřadovat Moonulák. Lyra tou dobou stále ještě vycházela. Mohlo to být nad ránem opravdu zajímavé. Každopádně napřesrok bude Měsíc v tomto termínu v novu, takže už nyní si zakroužkujte do kalendáře datum 22. 4., nebudete litovat!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Lyridy 2019”

  1. Martin Gembec

    To je zajímavá reportáž. Kde brát tu energii to sledovat to nevím, ale hezky se to alespoň čte