Kometární okénko – listopad 2021

A je tu opět nov a i když počasí zrovna příliš nespolupracuje a venku lije jak z konve, pojďme se projít listopadovou kometární oblohou. Na základě několika pozorování ještě z konce října vybírám tentokrát spíše jen ty jasnější kousky. Nabídka je ale přesto celkem bohatá.

O vaši přízeň během podzimních nocí soupeří nyní zejména dvě krasavice: C/2019 L3 (ATLAS) v souhvězdí Rysa a periodická 67P/Churyumov-Gerasimenko procházající Blíženci. Obě je lepší pozorovat až po půlnoci, až vystoupají výš nad obzor. První je hezky kondenzovaná a vypadá jako malá kulovčička, druhá se jeví na tmavé obloze jako velká difúzní koule s jasným a do krátkého ohůnku protáhlým jadérkem.

Těmto dvěma kometkám zdatně sekunduje neustále překvapující 29P/Schwassmann-Wachmann, jež najdeme i v tomto měsící ve Vozkovi stále poblíž jasné hvězdy Hassaleh. Oblak vyvržený po outburstu z 25. září se pomalu rozplývá, nedávný nový výbuch ale opět zvýraznil centrální část. Určitě je dobré ji sledovat každou jasnou noc. Nikdo neví, co zase provede.

Z boje o přední příčky vypadla doposud pěkná 4P/Faye. Pomalu slábne, difúzní a prochází nyní bohatým hvězdným polem Mléčné dráhy v souhvězdí Jednorožce, tak už není tak výrazná, jak bývala. Stále se ale jedná o slušně jasnou kometku.

O svoje se ale již hlásí objev letošního roku – kometa C/2021 A1 (Leonard). Vyšplhala se už k 11. magnitudě a rozhodně nehodlá jen tak zastavit. Trend zjasňování nás naplňuje zatím optimismem. O této vlastatici se bude hodně mluvit asi tak za měsíc. Škoda jen, že je viditelná až nad ránem. Zvečera by udělala jistě větší šou.

Tolik listopadová první liga. Další, již trochu slabší kometky jsou ale také zajímavé. O postup výš se hlásí zejména C/2017 K2 (PanSTARRS). Tu najdeme snadno v Herkulu jako objekt 12 mag. Zmiňujeme ji v našich přehledech pravidelně a mohu zaručit, že ještě dlouho budeme, neboť nám zdaleka nepředvedla vše.

Že se tu bude psát o 57P/du Toit-Neujmin-Delporte, se moc nečekalo. To by ale nesměla zčistajasna skočit ze 17. na 12. hvězdnou velikost. Nyní je tedy zvečera snadno viditelná i v malých přístrojích jako kondenzovaná kulička v souhvězdí Střelce.

Pokud jste ještě nic nepozorovali v Mikroskopu, tak máte nyní šanci. Myslím samozřejmě souhvězdí. Tam se nalézá periodická 6P/d’Arrest. Papírově jasná (10,5 mag), ale rozhodně ne snadná. Kromě malé výšky nad obzorem může za její obtížnost zejména značná rozplizlost. Ale je to přeci jen lepší, než to bývalo, takže teď je asi ten správný čas lovu.

Mnohem snadnější možná nakonec bude 132P/Helin-Roman-Alu, jež pomalu přechází z Ryb do Velryby. Na komety s jasností okolo 14 mag jsou vhodné dobsony kolem 400 mm. Ty by stále ještě mohly stačit i na slábnoucí kometku C/2020 PV6 (PanSTARRS) v Herkulu, která spadla již pod 15 mag, ale viditelná je ještě dobře.

Poctivý půlmetr z Novohradských hor pak ještě dostačoval na nízko v Jižní rybě položenou C/2020 F5 (MASTER), o něco výš ve Vodnáři přebývající 284P/McNaught, případně v Blížencích slábnoucí 108P/Ciffreo. A v Beranu byla viditelná i nedávno objevená P/2021 N2 (Fuls), což je ale už pěkná duchařina, ostatně co si budeme povídat. Na další se už bohužel nedostalo. Tak třeba zas příště.

Tolik k listopadovému kometárnímu dění. Vstáváte brzo ráno a sledujete postupné zjasňování C/2021 A1 (Leonard)? Těšíte se na začátek prosince, jak se předvede? Podělte se v komentářích…

Vic KaL ◊!

6 komentářů k “Kometární okénko – listopad 2021”

  1. Patrik

    vdaka za prehlad, od zajtra ma cakaju 3 noci pozorovani, ktore snad pocasie uplne neprekazi a konecne sa pozriem novym Dobsonom aj na komety. minuly tyzden bola sice obloha cely vikend jasna, ale horsi seeing som este nezazil

  2. Vic

    Seeing jsme tu měli také špatný. Nešlo dávat ani 300×, takže na slabší komety ani nedošlo. O víkendu by mělo být celkem hezky, tak si snad zas trochu zapozorujeme.

  3. Ales

    67P je opravdu jasná – bez problémů jsem ji teď po dva dny pozoroval na městské obloze doma z okna triedrem 15×70.

  4. Vic

    Na základě pozorování z předchozí noci zpod špičkové oblohy na Zhůří doplňuju ještě pozitivní pozorování komet 110P/Hartley v Raku (slabá, ale v půlmetru už viditelná), P/2021 Q5 (ATLAS) v Sextantu (v 20″ celkem snadná), C/2020 V2 (ZTF) v Honicích psech (duchařina kolem 16 mag) a C/2019 T4 (ATLAS) nízko na konci astronomické noci v Hydře (jasná, ale proklatě nízko).
    Určitě si ale přivstaňte na C/2021 A1 (Leonard), to je prostě pecka! V triedru je sice už snadno viditelná, ale rozhodně doporučuju použít větší kukátko. Začíná tvořit pěkný ohon.

  5. Aleš

    C/2021 A1 (Leonard) dobře vidět i za dnešních mizerných podmínek – Měsíc ve fázi 0,9 v Gem, lehké cirry, MHV v místě komety max. 4,5 mag (sotva vidím okem betu CVn) a teplota -4°C. Přesto se v 5.30 vykopu z postele, hodím na pyžamu bundu a otevřu okno. Letmý pohled do SkySafari v mobilu a stačilo triedrem 15x70ED zamést spojnici Cor Caroli a gama Com, aby mi padl do oka nepřehlédnutelný mlhavý obláček, Byl pravidelný, kruhový, relativně ostře ohraničený s konstantní plošnou jasností bez náznaku výraznější DC. Pokud by počasí přálo i následující dny, nenechte si ujít blízké setkání komety se skupinou fotogenických galaxií známých jako Velryba a Hokejka…

  6. Vic

    Taky jsem si dal dnes budík na pátou, abych se na ni juknul. V triedru 12×50 byla snadno v Honicích psech viditelná. Už se těším na prosinec.