Merkur, Měsíc a Plejády 2. 5. 2022

Dlouho vyhlížená konjunkce srpku Měsíce, planety Merkur a hvězdokupy Plejády byla od nás ze severu Čech nakonec viditelná. Tu méně, tu více přes mraky. Už je to poměrně dávno, co jsme dělali společné veřejné pozorování podobného úkazu v Jablonci nad Nisou na vyhlídce na Dobré Vodě. Mezitím zde vyrostl pěkný bikepark a v Liberci už nesvítí obří reflektory u nádraží. A Měsíc s Merkurem si na obloze jakoby vyměnili pozice. Okem byl vidět Měsíc i Merkur. Na Plejády byl třeba triedr a i tak jsem registroval jen asi trojici hvězd. Fotograficky to bylo snadné. Podařilo se mi všesnímat z Jablonce z Dobré Vody, ale oblaka mě vyhnala do Jizerek na Severák. Daniel fotil z Liberce a Aleš pozoroval kdesi z Albrechtického kopce směrem na Frýdlant. Zde jsou první fotky.

Výřez z panoramatu 135mm objektivem ve 21:29 SELČ. Canon 6D, Samyang 135, ISO 800, exp. 2 s

Výřez z panoramatu 135mm objektivem ve 21:29 SELČ. Canon 6D, Samyang 135, ISO 800, exp. 2 s

Celkové panorama - 2 řady po třech snímcích. Dole Bedřichov a Královka.

Celkové panorama – 2 řady po třech snímcích. Dole Bedřichov a Královka.

Merkur s Měsícem na dosud nepřekonaném panoramatu 135mm Sigmou z 6. 5. 2008

Merkur s Měsícem na dosud nepřekonaném panoramatu 135mm Sigmou z 6. 5. 2008

Panorama Liberce roku 2022

Panorama Liberce roku 2022

Martin Gembec

—-

Snímek Daniela Kurtina z Liberce:


Aleš ani na Albrechťák nedojel, zastavil kousek za Mníškem a pozoroval z chodníku vede silnice… Měsíc i Merkur viditelné okem, Plejády na ještě hodně světlé obloze obtížné i v triedru (2-3 hvězdy). Cestou krásný západ rudého Slunce za Ještědských hřebenem.

Západ Slunce z Proseče, cvaknutý za jízdy mobilem…

Momentka mobilem přes triedr 7×50 v době kdy už Plejády klesly do pásu oblačnosti…

 

—-

Zkoušel jsem ještě kouknout na Měsíc a Merkur o den později. Překvapila mě velmi špatná viditelnost. Obloha se jevila čistší, ale Merkur nebyl prakticky vidět. Zato Měsíc byl už příjemně vysoko. Tak ještě dvě momentky z 3. 5. kolem 21:35. Martin G.

 

Jeden komentář k “Merkur, Měsíc a Plejády 2. 5. 2022”

  1. Aleš

    Byl jsem se „rozloučit“ s Merkurem ještě 4. 5. v Ještědské ulici v Jablonci, viditelnost již špatná – triedrem bez problémů, ale okem jsem jej až do jeho západu do pásu mraků nad obzorem ve 21.20 nespatřil…
    May the force be with you!