Nedělní kratochvíle

Sváteční nedělní ráno mne z postele vytáhl zpěv opeřenců na zahradě, tak jsem jej zasvětil birdwatchingu. Když vystoupalo Slunce výše nad obzor, nahradil jsem terestrický hranol v malém refraktoru 90/500 mm Herschelovým helioskopickým a místo do korun okolních stromů jej namířil na žhnoucí kouli, která již pěkně hřála. Užívaje zvětšení 38x a 55x jsem se pokochal pěknou velkou skvrnou u okraje disku s mohutným aktivním okolím. Na disku byla i řada drobnějších skvrnek. Triedrem jsem bez problémů nalezl na modré obloze také Venuši.

Ta pravá nirvána však přišla se soumrakem. Predikce slibovala minimální jet stream a tedy dobrý seeing a to se i splnilo. Za soumraku jsem na zahradě postavil azimutální montáž osazenou 6″ APO refraktorem s binohlavou. Již první pohled na Měsíc v první čtvrti při 120x dával tušit dobré podmínky, tak 20mm okuláry vzápětí střídají 10mm orthoskopy a při 240x prohlížím terminátor. Obraz je absolutně klidný, měním tedy okuláry za pár 6mm orthoskopů, čímž dosahuji zvětšení 400x. Paráda, obraz stabilní, kontrastní, jen výjimečně se lehce zavlní. Desítky minut fascinovaně zkoumám zákoutí a jemné detaily lunárního povrchu. Úžasná je např. Rima Hyginus se sérií drobných kráterů uvnitř.

Když se vynadívám na Měsíc, prohlédnu asi nejkrásnější dvojhvězdy současné oblohy – Castor, Algiebu, Izar a double-double (epsilon Lyr). Při zv. 240x krásně separované s nádhernými, pravidelnými difrakčními kroužky. Mezi tím se dostatečně setmělo na to, abych zkontroloval SN 2022hrs. Celkem snadno naleznu M 60 a vedle ní jasně svítí hvězdička 12,5 mag. Při zv. 90x byla bez problémů vidět 6″ dalekohledem i na městské obloze (MHV ve Vir je 4,9 mag) za svitu Měsíce v první čtvrti (v Cnc). Samotnou galaxii NGC 4647 jsem v těchto podmínkách neviděl, ale supernova je parádní. Takže kdo jste ještě neviděl světlo hvězdy, která explodovala krátce poté, co na Zemi vyhynuli dinosauři, tak neváhejte s pozorováním.

Ranní pozorování Slunce v continuu.

Večerní obhlídka Měsíce.

Okolí Rima Hyginus při zv. 240x. Singleshot mobilem drženým v ruce za okulárem.

Krátery Ptolemaeus, Alphonsus, Arzachel a Albategnius při zv. 400x. Opět mobil v ruce za okulárem. Nutno také podotknout, že snímek zachycuje pouze asi 10 % detailů viditelných okem…


O víkendu pozoroval a fotil také Dan Kurtin, který se zaměřil na Slunce. Snímky jsou pořízeny achromatickým refraktorem Bresser 127/1200 mm s Baader AstroSolar folií pomocí DSLR Canon. Po složení záběrů vznikly pěkné fotografie celého Slunce i detaily aktivních oblastí, což je důkazem, že člověk nemusí mít k dispozici špičkové a drahé vybavení.

Kolorovaný snímek připomíná pohled přes klasický chromový filtr.

Aktivní oblasti v detailním pohledu.

Jeden komentář k “Nedělní kratochvíle”

  1. ales

    Přidal jsem do článku velmi zdařilé snímky Slunce z víkendu od Dana Kurtina.