Hra na schovávanou

Pondělní ráno mělo nádech trochu dobrodružné hry na schovávanou, kterou jsem hrál se Sluncem (resp. spíš ono se mnou). Snažil jsem se v nevelkých dírách mezi rychle se pohybujícími mraky nachytat něco fotonů, abych složil obrázek pěkných skvrn, jimiž se Slunce právě honosí. Po asi půlhodince „mrznutí“ na zahradě (teploty těchto dnů zdaleka neodpovídají červencovému standardu…) jsem kolem 8.30 SELČ konečně pořídil použitelnou sérii záběrů. Větší skupina skvrn je opravdu parádní a je snadno viditelná i pouhým okem (samozřejmě s vhodným filtrem).

Snímek dvou největších skupin skvrn přes 11″ SCT s Baader AstroSolar folií pomocí stařičkého Canonu 30D (F=4 480 mm).

Na můj popud v podvečer, když se počasí umoudřilo a Slunce přeci jen vykouklo na trochu delší dobu, fotografoval také Dan Kurtin. S kratším ohniskem pořídil přehledový snímek celého slunečního disku a pak se zaměřil v detailu na aktivní oblasti.

Srovnáním snímků největší skupiny skvrn z rána a z večera je patrný vývoj oblasti v rozmezí několika hodin.

Pokračování 12. 7. – dnes dopoledne kupovitá oblačnost přeci jen dopřála Slunci na modré obloze více prostoru, tak jsem se opět kochal krásnými skvrnami a hlavně strukturou jejich umbry i penumbry. Chtěl jsem si vyfotit celé Slunce, tak jsem dnes použil 6″ APO refraktor. S Herschelovým hranolem poskytuje nejostřejší obraz při vizuálním pozorování fotosféry, problém je však při focení. V primárním ohnisku nelze s hranolem zaostřit (aniž bych zkracoval tubus), tak jsem zkusil metodu okulárové projekce. Jediný okulár se kterým jsem přes patřičný nástavec zaostřil a dostal tam celé Slunce byl nejmizernější „setový“ 26mm Plossl. To se projevilo na obraze – zatímco skvrny u středu disku jsou ostré, okraj Slunce je již vlivem vad okuláru rozmazaný… Tuhle metodu budu muset ještě vychytat.

Snímek okulárovou projekcí – neostré okraje díky vadám okuláru…

Použitá sestava – TS Photoline 150/1200 + Baader Herschel Wedge + Canon 30D + EQ6

Pokračování – 13. 7. jsem se zaměřil na pozorování Slunce v Ha, kde bylo na disku kromě skvrn a aktivních oblastí v jejich okolí vidět několik pěkných velkých filamentů. Obvod disku ozdobilo pár menších protuberancí. Obraz jsem se opět pokusil zdokumentovat fotograficky.

Zpracování dat bylo trochu náročnější než v případě snímků fotosféry, nicméně po několika pokusech z toho vypadl celkem obstojný obrázek…

Použitá technika – Lunt 60 mm + Baader barlow 2,25x + Canon 30D na azimutální montáži bez pohonu.

 

2 komentářů k “Hra na schovávanou”

  1. ales

    Doplněny snímky od Dana…

  2. ales

    Doplněn snímek v Ha ze 13. 7.