Kometární okénko – březen 2024

Zdá se, že minimálně úvod třetího měsíce nabídne pár jasných nocí, tak je nejvyšší čas se podívat, co se bude dát pozorovat. Nov sice nastává až 10. března, ale drtivá většina objektů našeho zájmu je vidět na večerní obloze, takže ubývající Měsíc není už teď velkou překážkou. Co bude tedy ke spatření na březnovém kometárním nebi?

Bude to především zlatý hřeb první poloviny roku – kometa 12P/Pons-Brooks. Budeme sledovat, jak ze současných zhruba 6 mag ještě o něco zjasní, a uvidíme, zda nakonec bude vidět i pouhým okem. Už nyní to je krasavice k pohledání. Má pěkně zelenou difúzní kruhovou komu a silně kondenzovaný střed. Ohon v dalekohledu vidět není, na fotkách je ale parádní. Lovit musíme nejlépe brzo zvečera nízko v souhvězdí Andromedy.

Ve světle této extraligové krásky další kometky poněkud blednou. Bylo by ale chybou se nevěnovat i dalším prvoligovým kouskům s jasností kolem 10 mag. V Býku máme zvečera difúzní mršku 144P/Kushida, v Panně pak po půlnoci kulminuje podobně zvící 62P/Tsuchinshan a nad ránem v ocasu Hada už hezky vysoko vystupuje slušně kondenzovaná C/2021 S3 (PanSTARRS). První dvě jsou už chvíli na sestupu, se třetí to brzo také začne jít z kopce. Proto neváhejte a pozorujte!

C/2021 S3 (PanSTARRS) 9. 3. 2024, 4×30 s, ASI294MC Pro, Orion CT8 (N200, Paracorr, ohnisko 1006 mm).

C/2021 S3 (PanSTARRS) 9. 3. 2024, 4×30 s, ASI294MC Pro, Orion CT8 (N200, Paracorr, ohnisko 1006 mm).

Bohatá je ale i nabídka druholigových vlasatic s jasnostmi kolem 12. až 13. hvězdné velikosti. Tady bych si dovolil nabídnout zejména večerní překvapení v podobě pěkné C/2022 E2 (ATLAS) v Blížencích a pak i dychtivě očekávanou C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), kterou nalezneme nad ránem ve Vahách. Obě jsou dobře viditelné i v trpasličích dalekohlídcích, jak jsou hezky kompaktní.

K vidění je toho ale mnohem víc. Jarní úroda je bohatá na objekty vhodné pro majitele o něco větších zrcadel. Pokud máte alespoň čtyřstovku, určitě vyzkoušejte třeba 13P/Olbers v hlavě Velryby nebo obě NEATky. Nově označenou 473P/NEAT v Andromedě i „starou“ 207P/NEAT pod Orionem v Zajíci. Zejména ta první, doposud známou jako P/2001 Q6 nebo P/2023 W1, je nečekaně snadná.

Nové označení dostala i P/2011 NO1 alias P/2023 WM26, tu od teď budeme logovat jako 479P/Elenin. Příjemně zjasňuje pod Procyonem v Malém psu a 16″ zrcadlo s ní nemá problém. Ještě lépe je na tom i o 30 stupňů výš na stejné rektascenzi položená 227P/Catalina-LINEAR, tu také určitě nevynechejte. A když už budete mířit tím směrem, zkontrolujte i 29P/Schwassmann-Wachmann v Raku. Je vidět zatím stále relativně dobře, ale nový outburstík by rozhodně nebyl na škodu.

Málem bych zapomněl na tradiční inventář – kometka C/2017 K2 (PanSTARRS) sice pořád pomalu slábne, ale zatím se rozhodně neloučí. Než spolu s Orionem zmizí v záři Slunce, můžeme se s ní ještě chvíli potěšit. Není ale tak snadná, jak by se na kometku 13 mag slušelo. Beru na ní raději půlmetr.

A pro půlmetráře tu mám ještě pár kousků s jasnostmi kolem 15 mag. Nejprve jeden tip. Brzo zvečera zapadá ve Velrybě novinka v podání C/2023 V4 (Camarasa-Duszanowicz). Zatím jsem ji neměl možnost spatřit, nebyly podmínky, ale chystám se to co nejdřív napravit. Když se to nepovede nyní, bude šance ještě do léta, kdy by se měla vyšplhat k 12 mag. Vedle Plejád pak nalezneme mrňavou 32P/Comas Sola a nad ránem jsou k mání ještě dvě téčtyřky: C/2021 T4 (Lemmon) a C/2019 T4 (ATLAS).

Není toho tedy málo. Dvě poslední únorové jasné noci, díky kterým bylo možné sepsat toto okénko, mě hezky naladily, tak doufejme, že i březen bude pozorování přát. O své zážitky z kometárních lovů se můžete podělit v komentářích, budu za to rád.

A co říkáte 12P? Je to pecka, že?

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

11 komentářů k “Kometární okénko – březen 2024”

  1. Vic

    Musím opravit tvrzení o ohonu u 12P. V 20″ pod lepší oblohou (SQM-L 21.45 MSA) vidět lze, a to celkem snadno. Je víc než 10′ dlouhý. A při větším zvětšení jde rozeznat i jemné struktury v okolí jádra. Už teď je tahle kometka naprosto famózní a to ještě není všem dnům konec.
    Jinak minulá noc na Frýdlantsku nebyla nakonec tak špatná na tu letošní celkovou bídu. Zkouknul jsem 16 nejjasnějších kousků, nic nového jsem ale nepřidal, na to zas ty podmínky nebyly nějak bůhvíco.

  2. Aleš

    Potvrzuji náznak ohonu a struktury v okolí jádra 12P i v 16″ z Turnova. Samozřejmě vizuálně se kometa nevyrovná ani 10 sec expozici Hyperstarem na 11″ SCT, kde se po složení pár snímků objeví parádní ohon s jemnými strukturami (MaG předpokládám doplní do článku fotky) – hold EAA je asi ideální budoucnost pro pozorování z lokalit zasažených světelným smogem, minimálně jako demonstrace pro veřejnost. Jinak včera výjimečný seeing, už Jupiter zvečera byl parádní, později jsem používal v pohodě zvětšení 690x a třeba takový Eskymák vypadal skoro jako v aperturách německých kolegů (70-90 cm) na EWS…

  3. Petr Kahánek

    Konečně po delší době opět nadějná předpověď.Neváhám a již s předstihem valím do Beskyd.Mraky mají odtáhnout kolem 20 hod ale poz. místo je nádherné tak si jej užívám i za světla.Má být taky dost teplá noc.Vpůl osmé už je vymetená obloha mírně nadprůměrné kvality a skoro bezvětří.Začínam 12 P než mi sleze moc nízko.Doma jsem ji viděl jako slabý difůzní flek teď nádherná hlava s lehce trojuhelnikovým tvarem(50 a 90 krát zv.) Paráda.To ještě umocnil další silný zážitek kdy jsem pozoroval velice jasný(-5 mag) nádherný meteor s kratší ale širokou stopou který na vteřinu vypadal jak obrovská jasná kometa. Vyletěl někde z kasiopeje a směřoval Pons-Brooks.Potom už to bylo s hledáním komet horší- když nemám jako doma notebook a používám nakreslené mapky tak to není ono- už jsem žádnou neulovil.Zaměřil jsem se na galaxie a těch jsem viděl dost . Po půlnoci se zvedl vítr tak jsem kolem druhé hod radši zalez do spacáku.I tak to byla pěkná pozorovací noc spravila náladu po tom únorovém fiasku.(Po rose ani památky)

  4. Aleš

    Papírové mapky už nepoužívám léta. V terénu se mi osvědčilo k vyhledávání komet SkySafari v telefonu (funguje i offline, když není signál nebo drahá data někde v daleké cizině) nebo mapky generované CzSkY (musíš být online). Lze tam nastavovat v mapě velikosti zorných polí dle použitého přístroje a zvětšení pro star-hopping, převracet horizontálně i vertikálně, nastavit si limitní mhv, zjistíš souřadnice pro go-to montáž nebo to s ní přímo spáruješ atd. Navíc jas displeje si lze stáhnout a nastavit tak, že neoslňuje. Dobíjet lze průběžně z powerbanky.

  5. saffroin

    Po unorove bide (pouze dve pozorovani 12P), jsem vcera konecne vyrazil na kopec (SQM-L 21.10). Nenechal jsem nic nahode a konecne pokrtil 16″ ES. Skoda, ze se vyjasnilo az po 22. hodine a 12P uz byla za obzorem, ale i tak jsem spokojeny. Z komet jsem zhledl 144P, E2, A3 a 62P, k tomu jeste nejake DSO vypalovacky, at se zrcadlo poradne zajede.

  6. Petr Kahánek

    Diky Aleši za rady.Snažím se mít v terénu i mobil ale u něj jsou mapky titěrné(Stelárium,CzSky)tak si to ještě obkreslím ale to není moc dokonalé-funguje to jen blízko u daného objektu.A potom ještě do těch nových techno pomůcek se mi moc už nechce.Budu muset to ale nějak řešit.Nejradši mám když se kometa nachází poblíž asterismu,to se to potom hledá.CzSky je úžasné dílo-moje hlavní pomůcka při orientaci na obloze.Úžasná věc-možnost otočit mapku ve dvou směrech.Doma to je jednoduche odběhnu ze zahrady k PC vrátim se a hledám až najdu(nebo nenajdu) Tak ještě jednou dík

  7. Vic

    Už léta hledám nějaké ideální řešení na vyhledávání komet, ale zatím jsem ho nenašel. Sám používám notebook s dlouhou výdrží (celou noc) na baterii, jas stažený na minimum a nad to ještě dvojitou červenou folii přes displej. Na notebooku mi pak běží program HNSky (verze pro Linux) silně upravený pro moje potřeby. Ten asi ve výchozím stavu nesedne každému, já u něj mám rád zejména možnost ovládání z klávesnice.
    Pak mi na vyhledání a zaznamenání komety stačí méně než 5 minut, u těch slabších přes 15 mag pak minut cca 10, když musím navíc měnit okuláry na větší zvětšení. SkySafari se mi na komety (zejména ty slabší) moc neosvědčilo, když to maluje velkou komu a ocas (a nejde to vypnout), což znemožní registrovat slabé hvězdy v okolí místa komety. Na jasné vlasatice to bude asi v pohodě. CzSkY jsem zatím zkoušel jen jednou, tak nemůžu moc hodnotit.

  8. Aleš

    Nepamatuji si, jestli to bylo i ve starších verzích SkySafari, ale ver. 7 Pro (i Plus) mají ty velké komy a ohony průsvitné, takže není problém vidět hvězdy 16-17 mag z katalogu GAIA v komě i ohonu třeba těsně vedle jádra…

  9. Aleš

    Jinak zmínka o papírových mapkách mi vyvolala úsměvnou vzpomínku na pionýrské doby let osmdesátých, kdy mapky pozic očekávaných jasnějších periodických komet vycházely v HR na příslušný rok, no a ty nově objevené se k člověku dostaly zpravidla pouze ve formě efemeridy, tak vzpomínám jak jsem podle souřadnic zakresloval pozice do dostupných map a atlasů. Hojně jsem k tomu účelu používal Malý atlas oblohy (ekv. 1975) v knížce Přehled astronomie a Severní a jižní hvězdná obloha 2000 (vyšlo v r. 1985). Oba zdroje obsahovaly hvězdy do asi 5 mag. Koncem osmdesátek se mi podařilo sehnat Bečvářův Atlas Borealis a Eclipticalis 1950.0, což byla bomba. V devadesátkách už byla k dispozici první PC planetária s možností tisku mapových výstupů a na přelomu milénia průlomová díla jako Tirionův Sky Atlas 2000 a Uranometria 2000. Samozřejmě také stále přenosnější NTB, ale od éry smartphonů je to asi nejjednodušší řešení, hlavně ho má člověk stále u sebe…

  10. Petr Kahánek

    Od 4. března další dobrá předpověd a tak neváham povinosti házím za hlavu a odpoledne 19. 3. vyrážím na Morávku. Bude sice už dost svítit Měsíc ale 12 P je jasná a hlavní cíl ulovit S3 mě čeká už na tmavší obloze nad ránem.
    První se ve 12″ dobsonu kochám Pons – Brooks. I přes světlou oblohu vidím výrazné jasné malé jadro a velkou komu , z hlavy vybihá široký ocas hůř už viditelný- je to prostě jarní krasavice. Do rána je čas tak okukuji dvojhvězdy- v jednu chvíli je suprseeing tak se soustředím štěně Siria s heslem teď a nebo nikdy
    a zase nic.Přijde mi že ty dobsny na to moc vhodné nejsou. Přituhuje moonulák mi začíná lézt na nervy tak se radši zamuchlám to spacáku a zdřímnu do dvou. Zá pad “ žárovky“ je nekonečný-ohřeji si pití sním nějakou dobrotu a kolem 4 00 můžu začít lov na ES trojku(byla dlouho za stromy) .
    Snadno ji najdu zametáním- je v dobré pozici-mlžinka 10-11 mag a cca 2-3 min. průměr. Komety se jeví nejlépe ve výborném Hyperionu 13 mm zv. 115 krát
    Takže letošní druhá kometa ulovena.Potom už překvapiě brzy začla světlat obloha tak jsem to šel dospat. Po probuzení v sedm teplota-odhad kolem -3
    Na závěr už mám jediné přání : Ať se zlepší to špatné počasí.

  11. Vic

    Díky za skvělý report!
    Už brzo začne Měsíc opět couvat a my se budeme moci znovu vrhnout i na ty slabší kometky. 12P je sice tak jasná, že byla vidět i za úplňku, ale ani v 22″ to nebylo nějak ono. Od příštího týdne bude zvečera už opět trochu tma, předpověď také není úplně marná, tak jsem zvědavý, jak dlouhý ohon vykoukáme.
    Jinak C/2021 S3 je bezesporu hezká, ale pěkně se začíná vybarvovat teď i 13P. Tu rozhodně doporučuju sledovat. Máme se v létě na co těšit, zdá se.
    Kometám zdar!

Odpověď