Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy planetkou

Předpověď počasí na dnešek je pozitivní, prakticky v celé republice se má vyjasnit, bohužel ne každý bude mít možnost pozorovat zde prezentovaný zajímavý úkaz v podobě zákrytu jasné hvězdy planetkou. Štěstí máme třeba my tady na severu, kudy náhodou linie zákrytu zrovna vede.

Dnes přibližně v 21.20 SEČ dojde k zákrytu relativně jasné hvězdy 8,7 mag v souhvězdí Oriona planetkou (16583) Oersted, která bude naopak velmi slabá (18,2 mag), takže nebude vůbec vidět, tudíž nebude ani pozorování rušit. To je velice výhodné, neboť při takovémto zákrytu hvězda prostě na pár okamžiků zhasne. V tomto případě by to mohly být až dvě sekundy.

Díky velikosti planetky kolem 22 km není pás, ze kterého bude zákryt pozorovatelný, moc široký, má jen asi 20 km. Tady u nás na severu se táhne od Jablonného v Podještědí přes Hrádek nad Nisou, Bogatyniu až po Zawidów. Nejistota v přesnosti je celkem malá, ale bude lepší pozorovat spíš někde na ose než u okraje.

Všechny potřebné informace včetně mapy pásu a přesného času úkazu najdete na stránce OW Cloudu. Vyhledávací mapky hvězdy jsou tam také, ale lepší bude využít Ladinův božský CzSkY.

Lovu zdar!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy planetkou”

  1. Vic

    Paráda! Klaplo to! Jakoby někdo přišel, sáhl na jistič a udělal cvak…cvak. Hvězda zhasla na asi jednu sekundu, nebyl jsem přesně na ose.
    Nemělo to chybu. Tohle se prostě neokouká.

Odpověď