Kometární okénko – duben 2024

Duben – komety lovit budem! Teda pokud znovu nepřiletí saharský písek a pokud se opět vyjasní aspoň tak, jak se to povedlo minulou noc. Díky průzračné obloze bylo možné přepočítat aktuální stav komet na nočním nebi. Pojďme se tedy podívat aspoň na ty jasnější, co se dají pozorovat i malými amatérskými dalekohlídky.

Začít musíme samozřejmě tou nejjasnější. První polovině roku kraluje nádherná 12P/Pons-Brooks, bohužel se její čas už brzy naplní a z naší oblohy za pár dní na dlouhá desetiletí zmizí. Nyní je proto nejvyšší čas si ji dosyta užít. S jasností kolem 4,8 mag je v těchto dnech na hranici viditelnosti pouhým okem. Škoda jen že tak brzo zapadá a není přeci jen trochu výš. Na stále ještě dosti světlé soumrakové obloze tolik nevynikne její pěkný chvostík.

Až zmizí Ponsova kometa v záři slunce, převezme žezlo večerní královny její následovnice v seznamu očíslovaných vlasatic – kometa 13P/Olbers. Ta už je nyní dobře viditelná v souhvězdí Býka jako objekt 10. velikosti a do léta by měla zjasnit až někam k osmé. Geometrie dráhy není ale zrovna nejpříznivější, musíme ji lovit jen nevysoko nad obzorem.

Doposud slušně jasné (11 mag), ale velice difúzní kometky 144P/Kushida v Blížencích a 62P/Tsuchinshan v Panně jsou sice stále dostupné, je ale potřeba pozorovat na opravdu tmavé obloze. Saharský písek jim o Velikonocích moc nesvědčil, to byly sotva vidět i v 22″ zrcadle. Na škodu to teď s nimi půjde už hodně rychle z kopce. Zatím ale za normálních podmínek na ně bohatě stačí i obyčejná čtyřstovka.

Ta se hodí i na další malé mlžinky, i když věřím, že budou vidět i ve skromnějších aperturách. Slušně vysoko jsou nyní C/2022 E2 (ATLAS) v Blížencích a 29P/Schwassmann-Wachmann v sousedním Raku. Druhá z nich je po nedávném menším skokovém zjasnění, takže opět snáze viditelná. Očekávejte malé flíčky s jasností kolem 13 mag.

Do stejné škatulky by asi patřily i podobně jasné 473P/NEAT v Perseovi nebo C/2023 V4 (Camarasa-Duszanowicz) v Beranu, kdyby se nenalézaly tak nízko. Zejména druhá jmenovaná se topí ve světlém soumrakovém nebi, což z ní dělá nyní už velice obtížný objekt. Lépe viditelná začne být pak znovu v létě, když bude o něco jasnější (12 mag) a i o trochu výš. S NEATkou to ale lepší už nebude, tak lovte teď!

Pokud vydržíte až do půlnoci, nebo si rádi přivstanete nad ránem, určitě nezapomeňte na dvě hezké prvoligové kometky C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) v Panně a C/2021 S3 (PanSTARRS), co nyní prochází Lištičkou. Mají kolem 11 mag, ale zatímco první bude ještě mohutně zjasňovat, druhá už je po svém maximu a začne rychle slábnout. Obě jsou hodně kondenzované, tudíž na spatření velmi snadné. Na první pohled vypadají při malém přiblížení jako podivné neostré hvězdy, nechají si ale klidně naložit i větší zvětšení. Pak je toho na nich vidět přeci jen víc, PanSTARRSka má dokonce ve větších kukátkách tušitelný i náznak ohonu.

Slabší kometky kolem 15 mag a víc si necháme třeba na příště, až nebudeme mít k pozorování tolik hezky jasných krasavic. Teď hlavně už neztrácejme čas a pozorujme obě mladší sestry slavnější Halleyovky: 12P a 13P už totiž většina z nás při dalším návratu neuvidí!

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

PS: Podařilo se už někomu z vás spatřit 12P pouhým okem?

5 komentářů k “Kometární okénko – duben 2024”

  1. Aleš Majer

    Na velikonoční neděli, kdy už to se saharským pískem nebylo tak zlé, jsem 12P u Dalešic viděl bez problémů bikukrem Omegon 2,1×42, ale pouhým okem nikoliv.

  2. Petr Kahánek

    No nevím u nás v Beskydech bylo nejhůř v Po večer – hnusná prachová mlha- sem se bál jestli nezačíná konec světa.Další večer(noc) obrat o 180 stupňů tak průzračnou oblohu už jsem dlouho neviděl.Návrat z pozorování(triedrem) ve2 00.Komety jsem bohužel neviděl nad záp . obzorem seděl dlouho velký černý mrak…

  3. Vic

    Vzápětí po publikaci tohoto kometárního okénka prodělala 12P nečekaný outburst a zjasnila zhruba o magnitudu, takže se mi ji včera večer nakonec podařilo spatřit už i pouhým okem, aniž bych potřeboval Bortle 1 oblohu. Nejlepší chvíle nastala kolem 21.20 SELĆ, kdy byla už celkem tma a kometka stále dost vysoko nad obzorem. Až do západu v 22.16 byla vidět snadno triedrem, do zhruba 22h i pidibinem 2,3×40. Nejhezčí je ale podle mě ve velkém binaru 32×125, kde kolem stelárního jadérka se ukazuje velmi jasná obálka, na kterou navazuje slabší vnější koma plynule přecházející do širokého chvostu. Začíná mi připomínat parádní C/2023 P1 (Nishimura), kterou jsme loni v září lovili za podobných podmínek.
    Musel jsem tentokrát popojet trochu na západ, kde se vyjasnilo přeci jen trošku dřív. Jinak to byla nečekaně další pěkná noc s kometami, třeba taková 13P se mi začíná líbit čím dál víc!

  4. saffroin

    I kdyz predpoved hlasila na sobotu vysokou, musel jsem vyrazit provetrat 16″ , protoze lepsi pocasi kolem novu u nas ted nehrozi. Zapadni horizont nevypadal po zapadu slunce pouhym okem moc dobre, ale s tim jsem pocital.12P byla bez naznaku ohonu, ktery jsem videl pred nedavnem i pri Mesici. Presel jsem na 13P , na to kolik ma mag, se zadna vypalovacka nekonala, ale vzhledem k podminkam se ani nedivim. V prubehu noci, jsem jeste zhledl take 144P s comet filtrem, ktery ji krasne vytahl. A trojka se mi obzvlast libila, od posledniho pozorovani pekne zjasnila a uz se tesim, jak se predvede v dalsich mesicich .

  5. Petr Kahánek

    V neděli v podvečer se v Beskydech vysoká oblačnost dost zeslabila a konečně se dalo trochu slušně pozorovat se zaměřením na komety. I když jsem měl k dispozici 12″ dobson díky vysokému záp. horizontu,stromům a mrakům jsem12 P odpozoroval triedrem 10 kr. 50 se kterým jsem musel vyběhnout výše na kopec.Možná jsem ji viděl naposledy-krásku.Potom rychle zpátky k dalekohledu abych stihl najít 13 P Olbers než se vnoří do chmár u obzoru. Našel jsem ji rychle neboť jsem znal její pozici z předchozích pozorování menším reflektorem av horších podmínkách.Moje třetí letos.potom jsem si pozorování zpestřil DSO a zkusil ještě najít 144 P.Pozici jsem sice našel ale kometu neviděl.Možná vadila jemná vysoká oblačnost a bude asi dost difůzní. Znovu jsem se věnoval DSO než mě kolem půlnoci zabrzdily nasouvající se mraky. I tak jsem byl po těch špatných týdnech rád za to „okno“ pěkné noční oblohy.(ještě jsem lovil Síria B ale bez úspěchu- seeing byl podprůměr)

Odpověď