Astrozoufalci :D

Letošní zima je na jasné počasí velmi chudá. V Liberci se za posledních několik měsíců dalo pozorovat jen párktát. A to nikdy nebyla jasná celá noc (vždy jen část noci).  Ve středu 11. 2. byla inverzní oblačnost, nad mraky koukaly jen vrcholky hor. Na webkameře na Ještědu bylo přes den hezky. Tak jsme se s Foxiiikem vypravili večer směrem na Ještěd. Nejdřív jsme chtěli zkusit parkoviště u chaty Ještědka (925 m n. m.), ale bohužel ta ležela v inverzi. Vyjeli jsme teda až na vrchol Ještědu (1012 m n. m.). Tam bylo již jasno, těsně nad hranicí inverze.


Hrdý astrozoufalec viděl po dlouhé době hvězdy
:)

Ale na vybalování astrofoto techniky to nebylo. Chvílemi se přes vrchol Ještědu převalila oblačnost, zhruba v minutových intervalech. Navíc na vrcholu Ještědu je nechutně nasvícený hotel, který dost ruší :P

Pěkně to šajní aneb pokus o HDR.

Tak jsme vytáhli jen fotoaparáty a triedr. Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) byla v triedru pěkně viditelná, s náznakem ohonu. Stále přecházela oblačnost, v jasných mezerách jsem se snažil fotografovat krátkými expozicemi ze stativu noční náladovky. Nad západním obzorem mě zaujala poměrně nápadná čepice světelného znečištění. Zkusil jsem ji vyfotit s tím, že na fotografii podle směru identifikuji zdroj. Prvně jsme si mysleli, že půjde o Českou Lípu. Ale další den jsem podle hvězd určil azimut a z mapy zjistil, že jsou to přes 90 km vzdálené Dráždany v Německu! Bližší Česká Lípa s Novým Borem jsou na snímku také, ale mnohem méně nápadnejší.


Dokumentace světelného znečištění musí být!

Postupem času se počasí zhoršovalo. Jasných okének bylo čím dál méně. Popošli jsme na severní stranu vrcholu Ještědu s výledem na Liberec. Vyfotil jsem dokumentační snímek. Posléze se zatáhlo zcela. Po hodině a půl blbnutí venku jsme se šli ohřát do hotelu. Kupodivu byla restaurace otevřená i v půl desáté večer. Poté jsme šli obdivovat výtvory ledové královny a jeli zpět do údolí.


Další astrozoufalec fotograficky dokumentuje astrozoufalecký výjezd.


Liberecké Maiznerovo světlo převeliké kvality se schovává pod mraky.


Astrozoufalci se ohřívají u kávy.


Když se obloha zatáhla, astrozoufalci nadšeně obdivují jiné krásy přírody
:D


Ufoni přistáli, aneb je nejvyšší čas uprchnout do údolí!

Cassi a Foxiiik

5 komentářů k “Astrozoufalci :D”

  1. krysarr

    Moc pekny, obzvlast ta posledni fotka je uzasna! :) ET vola domu…

  2. Pavel

    Pěkné fotky z Ještědu a počasí si s Vámi zahrálo poker. Nezoufejte! „Co nejde změnit musí se snášet“ a držím Vám palce.

  3. slappy

    Pěkný fotoreport :-)
    Ty Drážďany, to je teda síla…

  4. PetrK

    Super fotky; Drážďany jsou fakt krutý (smutný).
    Čím jste pozorovali? To je Skymaster 15×70?

  5. cassi

    Ano, je to Celestron 15×70. To světlo nad západním obzorem jsem vyfotil schválně protože bylo dost nápadné i vizuálně. Ale až na PC podle azimutu hvězd jsem zjistil, že jde o Drážďany.