Kometární okénko – únor 2023

Další nov nastává už 20. 2., tak je nejvyšší čas se podívat, co se děje na kometárním nebi. Příroda k nám byla naštěstí shovívavá a nabídla konečně slušnou jasnou noc. Informace níže uvedené jsou tak zcela autentické a úplně čerstvé, jak byly zaznamenány během včerejšího pozorování s půlmetrovým dobsonkem na Frýdlantsku. Velké změny proti lednu ale nečekejte.

Noční obloze stále vévodí nádherná C/2022 E3 (ZTF). Sice už slábne, ale pořád je vidět i pouhým okem. Hezčí je v triedru, ale nejlepší je na ni vzít to největší, co doma najdete. Pak ukáže nejen pěkný chvostík, ale i struktury v okolí jádra. Minulou noc se prosmýkla kolem Aldebaranu a pomalu zvolňuje ve svém tempu k jižním deklinacím. Využijte bezměsíčných večerů a užijte si ji, dokud je takhle jasná!

Současnou dvojkou je asi C/2022 A2 (PanSTARRS). Tu najdeme na půlnoční straně, tedy na severu na hranici souhvězdí Cefea a Labutě. Pozorovat ji můžeme po celou noc, avšak nejlepší je jít na ni buď hned zvečera, nebo pak až zas nad ránem (až nebude rušit Měsíc), kdy je přeci jen trochu výš. Objevíte velkou nápadnou difúzní skvrnu s jasným téměř stelárním středem.

Drží se i moje oblíbená C/2020 V2 (ZTF), jenž před pár dny prošla kolem planetární mlhoviny M76. Je podobně jasná jako výše zmíněná ádvojka, má tedy kolem 10 mag, ale je menší a kondenzovanější. Nyní zdobí večerní oblohu v Andromedě a stávající lesk by si měla uchovat až do podzimu.

Naopak rychle nám už zeslábla C/2022 U2 (ATLAS). Kdo ji neviděl, tak už moc šancí mít asi nebude. Papírově má sice kolem 11 mag, je ale tak difúzní, že bez kvalitní oblohy a většího kukátka (aspoň poctivého půlmetru, jak jsme zjistili) se asi neobejdete. Zkoušejte lovit zvečera v souhvězdí Vozky.

Tam rovněž vyzkoušejte, jak se daří potrhlé 29P/Schwassmann-Wachmann. Nyní je vidět jen nenápadný slabý mlhavý obláček, tedy pozůstatek z posledního outburstu, a tak se čeká na nový. Ten může ale přijít kdykoliv, tak proč ji neprubnout, že?

Půjdeme-li s rostoucí rektascenzí dál, narazíme v Blížencích na také rychle slábnoucí 119P/Parker-Hartley. Své dny má sečteny, je to už jen nenápadný flíček se slabostí kolem 15 mag.

To raději skočte ještě dál do sousedního Raka a namiřte na o číslo menší, ale o pár magnitud jasnější 118P/Shoemaker-Levy. Uvidíte také jen slabý mlhavý obláček, ale rozhodně to nebude taková duchařina. Má kolem 13 mag, půjde to však s ní už teď hodně rychle z kopce.

Anebo ještě o jeden hop zvířetníkem dál, až do Lva, kde dlí překvapivě jasná C/2020 S4 (PanSTARRS). Měla mít kolem 16 mag, ale vytáhla to už bez dovolení na 14. hvězdnou velikost, takže je nyní dostupná i z českých končin v našich malých kukátkách. Tak neváhejte a hurá na ni. O půlnoci kulminuje příjemně vysoko.

To poslední se ale nedá rozhodně říci o krásce let minulých. C/2019 L3 (ATLAS) s deklinací −35° vystupuje na hranici Vývěvy a Kompasu nad jižní obzor jen pár stupňů. Díky své jasnosti je ale i od nás pozorovatelná. Kdo nevěří, ať to zkusí. Jen si dejte pozor, ať nevyklopíte zrcadlo :þ

Nebo možná zkuste tou dobou o něco výš v Hydře schovanou C/2022 E2 (ATLAS). Je také jasnější, než udává efemerida, i když 15,5 mag není žádná láce. Půlmetr si s ní ale poradí, jak jsem právě zjistil.

První polovinu noci máme za sebou. Co nás čeká v té druhé? I tam je na co koukat, i když nabídka není tak bohatá. Máme tam víceméně jen trojici slušně zářivých vlasatic:

Nejdříve vychází se souhvězdím Panny pěkná jasná C/2019 U5 (PanSTARRS). Ta se stále drží kolem 10. až 11. hvězdné velikosti, ale začne už pomalu slábnout. Je opravdu snadná. Kruhový flíček bez středového zjasnění nejde přehlédnout.

O něco níže v hlavě Hada pak objevíte o něco slabší (13 mag), ale stále dobře viditelnou C/2019 T4 (ATLAS). Tento lesk by si měla do jara ještě udržet, tak s odlovem nemusíte tolik spěchat.

A poslední do třetice je krátkoperiodická 81P/Wild. Ta už je opravdu nízko v Hadonoši, proto nejlépe počkat až na konec astronomické noci. Jasnost kolem 12 mag by si rovněž měla až do jarních měsíců udržet.

Na ranní obloze těsně před úsvitem by se nám měla v těchto dnech ukázat rychle slábnoucí sungrazerka 96P/Machholz. Na ni jsem minulou noc už nečekal. Zatím nemám spolehlivé zprávy o její vizuální viditelnosti. Pokud se vám ji podaří spatřit, tak se rozhodně pochlubte!

To je pro tento měsíc vše, v březnu opět na kometovanou!

Bylo u vás hezky, že se dalo pozorovat? Vidíte étrojku stále ještě okem? Podělte se se v komentářích.

Vic KaL ◊!

9 komentářů k “Kometární okénko – únor 2023”

  1. petr kahánek

    15. 2.-konečně po delší době opět vymetená obloha.Mám v plánu mj. pozorovat 5 komet-díky za čerstvé info.Ale ouha,obloha je nějaká zakalená a vysoká vlhkost velmi obtěžuje. To trvá naštěstí jen asi do půlnoci potom se podmínky zlepšují. Z komet jsem viděl C/2022 E3 ZTF,C/2O22 V2 ZTF a k ránu C 2022 A2 PanSTARRS.Nepodařilo se mi uvidět C/2022 U2 ATLAS a C/ 2019 U5 PanSTARRS.Takže žádnou nově pozorovanou jsem nepřidal ale to nevadí,důležité jsou zkušenosti z pozorování.Za tmavou oblohou jsem vyjet nemohl-zrovna mám auto v STK.Pozoroval jsem dobsonky 15 a 30 cm. 1O hod. pozorování je ale dost,po vyspáni mě bolí pravé oko.Těším se na dálší pozorování nejenom komet.

  2. Vic

    Gratuluju, dobrá práce! U2 už asi nedáš. Měl jsem s ní problém i v půlmetru. U5 je ale brnkačka. Ráno zkus i 81P, i když ta tu bude za pár let zase zpátky, a to už budeš mít třeba také půlmetr.

  3. petr kahánek

    Jo půlmetr to je sen hlavně na DSO.Trochu se mi ale příčí pozorovat z těch schůdků.Teď ale musím využít to co mám a získávat zkušenosti.Přece jenom pozorování slabých objektů je náročné,bez stelária bych si ani neškrt.Jinak velká výhoda je,že už nemusím ráno do práce.Astronomie je úplná „droga“ má své absťáky-zataženo i euforie např. M 42 po týdenních deštích.

  4. Vic

    96P ulovena!
    Konečně se dnes v noci vyjasnilo a v druhé půli už nerušil Měsíc, tak jsem vytáhl půlmetr na Kopaninu a za mrazu (−9 °C), sněhu a lehkého větříku odpozoroval kromě Machholzovy kometky ještě 10 dalších, z toho dvě úplně nové (C/2020 R7 (ATLAS) a 77P/Longmore). Tím jsem se dostal na rovných 300 v životě spatřených komet. Tramtadadá :)
    Kouknul jsem i na Novu Sgr 2023, která ale už od objevu hodně zeslábla.
    Viděl jsem i záři na severu, ale aurora to evidentně nebyla. To jen tak hrozně šajní prokletý Jablonec :|

  5. Spaca4y

    Gratulace! Velká paráda. Já byl teď marod. Ale chtěl bych ještě 96P ráno zkusit než tam naleze Měsíc. Počasí by mohlo přát. Jak je těžká? Moc info o pozorování není.

  6. Vic

    96P byla v 5.15 SEČ jen 8 stupňů nad obzorem, což při jasnosti kolem 13 mag není žádná výhra. Byl jsem rád, že jsem měl 20″, protože podmínky tuhle noc nebyly zrovna ideální (mizerný seeing i průzračnost, SQM-L v zenitu jen 20,8 MSA).
    Je to jen malá difúzní mlžinka bez kondenzace. Použil jsem zvětšení 110×, 230× už bylo moc, i když vidět (tedy spíš tušit) byla taky. Ráno ji zkusím znovu, ale zajedu asi na Jizerku.
    Tak lovu zdar!

  7. Spaca4y

    Tak 96P jsem nedal. Je fakt strašně nízko. Malým úspěchem byla C/2019 T4 ATLAS, kterou jsem opět viděl snad po roce.

  8. Vic

    Dnes po zkušenosti ze včerejší Jizerky, kdy to bylo dost na hraně i v 20″, jsem už 96P ani nezkoušel. Sice jsem měl skvělý seeing, průzračnost ale byla mizerná a u obzoru to platilo dvojnásob. Nespatřil jsem dnes ráno už ani 77P a měl docela problém i s jinak jasnou 81P. Od začátku listopadu jsem tady v Čechách bohužel ještě neměl dobrou oblohu…

  9. petr kahánek

    I když se konečně vyčasilo tak v Beskydech podmínky na komety nic moc , hustý smog zakaluje oblohu u obzoru a je problém v zimě vyjet někde výš nahoru.Vyřešil by to možná větší binokulár na stativu. Ovšem to ale pomohlo pozorování Měsíce ten byl excelentní.Jinak gratuluji Vicovi k fantastickému číslu počtu viděných komet- já jsem zatím na šesti.